قوانین و مقررات گمرکی کالای همراه مسافر

قوانین و مقررات گمرکی کالای همراه مسافر از موضوعاتی است که همیشه ذهن افراد را به خود درگیر می‌کند؛ اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که زیاد به سفرهای خارجی می‌روید و این مسئله ذهنتان را درگیر کرده است، به‌هیچ‌عنوان این مقاله را از دست ندهید.
اصولاً به هنگام خروج از کشور یا ورود به آن، این سؤال برای مسافران به وجود می‌آید که آیا می‌توانند کالایی به جز لوازم شخصشان را از گمرک فرودگاه خارج کنند؟ در ادامهٔ این مطلب به طور کامل به قوانین گمرکی کالای مسافر می‌پردازیم . اگر قصد خروج کالا از گمرک دارید بهتر است با هزینه ترخیص کالا از گمرک آشنایی کامل داشته باشید.

 

توضیح کامل قوانین و مقررات گمرکی کالای همراه مسافر

ازآنجایی‌که مسافران معمولاً کالاهایی به جز وسایل سفر و لوازم شخصی را در چمدان خود دارند، این سؤال مطرح می‌شود که چه سازوکاری برای جلوگیری از قاچاق کالا وجود دارد؟ پاسخ در قوانین و مقررات گمرکی کالای همراه مسافر و مراحل ترخیص کالا از گمرک نهفته است.
همان‌طور که انتظار می‌رود هر کشور دارای یک سری قوانین گمرکی کالای مسافر می‌باشد تا از این طریق جلوی اقدامات غیرقانونی و سوءاستفاده برخی افراد را بگیرد. در کشور ما ایران، نیز قوانینی وجود دارد که هر مسافر پیش از ورود به کشور یا خروج از ایران، باید آنها را بداند.
به دلیل آنکه قانون بتواند به طور شفاف موارد را مشخص کند، قوانین و مقررات گمرکی کالای همراه مسافر به دو دستهٔ کلی طبقه‌بندی می‌شوند؛ دسته اول مقرراتی هستند که ویژهٔ مسافران خارج شونده از کشور هستند و دستهٔ دوم، قوانینی که مرتبط با مسافران ورودی به ایران می‌باشد.

قوانین و مقرارت گمرکی کالای همراه مسافر

لیست کالاهای مجاز همراه مسافر

-قوانین خروج از کشور:
کسانی که قصد خروج از کشور دارند، می‌توانند تا حد مجاز کالاهای ایرانی را همراه خود به خارج منتقل کنند؛ البته به‌شرط آنکه خروج کالا از کشور جنبه تجاری نداشته باشد. مهم‌ترین کالاهایی که در ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی و سایر بنادر موردتوجه و بازرسی قرار می‌گیرند عبارت است از:

– فرش و گلیم:
فرش و گلیم ایرانی شهرت جهانی دارد و ازاین‌جهت افراد زیادی تمایل دارند با ورود به کشورمان، این محصول را خریداری و همراه خود ببرند؛ اما قوانین و مقررات گمرکی کالای همراه مسافر محدودیت‌هایی را در این باره لحاظ می‌کند:

  • هر مسافر این اجازه را دارد که به تعداد دلخواه، اما تا سقف ۲۰ مترمربع، فرش به همراه خود داشته باشد .
  • دقت داشته باشید درصورتی‌که کشور مقصد مسافر یکی از کشورهای عراق، سوریه یا عربستان باشد، خروج فرش تحت هر شرایطی ممنوع خواهد بود.
  • خروج فرش‌هایی که قدمت تاریخی دارند و به‌نوعی میراث‌فرهنگی ایران شناخته می‌شوند، ممنوع است.

– طلا و نقره:
طلا و نقره هم جزء مواردی هستند که در صورت رعایت‌شدن شرایط زیر، اجازه خروج از کشور همراه با مسافر را دارند:

  • اگر طلا به‌صورت زیورآلات باشد، تا سقف ۱۵۰ گرم از آن اجازه خروج دارد.
  • بر اساس قوانین و مقررات گمرکی کالای همراه مسافر اگر طلا یا نقره، به‌صورت ظروف و مصنوعات دیگر باشد، وزن آن باید کمتر از ۲ کیلوگرم باشد .
  • همان‌گونه که انتظار می‌رود اگر زیورآلات یا ظروف طلا و نقره، بخشی از میراث تاریخی و فرهنگی کشور باشند، خروج آنها همراه مسافر ممنوع است.

– ارز:
خروج ارز به همراه مسافر تا سقف ۵۰۰۰ دلار بلامانع است .

– خشکبار:
شاید برایتان جالب باشد که انواع خشکبار شامل قوانین گمرکی کالای همراه مسافر می‌شوند؛ دلیل وضع این قانون این است که برخی افراد سوءاستفاده‌گر از این محصولات به هدف تجارت استفاده می‌کنند. در نتیجه مسافرانی که قصد خرید خشکبار دارند، می‌توانند ۱۰ کیلوگرم از آن را تهیه کنند .
– این نکته را در نظر داشته باشید، اگر قصد رفتن به کشور عربستان، سوریه یا عراق را داشته باشید، اجازه ندارید خشکباری از ایران خریداری و همراه خود ببرید. البته این قانون دربارهٔ جهانگردانی که گذرنامه خارجی دارند، صدق نمی‌کند.

لیست کالاهای مجاز همراه مسافر از قوانین گمرکی

– قوانین ورود به کشور
قوانین و مقررات گمرکی کالای همراه مسافر برای افرادی که قصد ورود به ایران را دارند نیز صادق است؛ این قوانین عبارت‌اند از:

  • تمام مسافرانی که به هر نحوی به کشور وارد می‌شوند، اعم از ایرانی یا خارجی تنها یکبار در سال مجاز به‌همراه‌داشتن کالایی غیر از وسایل شخصی خود هستند؛ به این معنا که اگر فردی بیش از یک‌بار در سال یا کالایی به ارزش بیش از ۸۰ دلار به همراه خود به ایران بیاورد، ملزم به پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی است.
  • بالتبع لوازم سفر و وسایل شخصی افراد که جنبه تجاری نداشته باشند، از پرداخت موارد فوق معاف خواهند بود.
  • اجازهٔ ترخیص مواد اولیه، قطعات دستگاه‌ها و ماشین‌آلات و مواردی ازاین‌دست به مسافران داده نمی‌شود.

میزان ارز مجاز همراه مسافر 1403

میزان ارز مجاز همراه مسافر ۱۴۰۲ به این بستگی دارد که مسافر قصد خروج از ایران را داشته باشد یا بخواهد وارد کشور شود؟ در هر یک از این دو شرایط قوانین و مقررات گمرکی کالای همراه مسافر متفاوت است .
همان‌طور که کمی قبل‌تر توضیح داده شد، مسافرانی که قصد خارج‌شدن از کشور دارند، نهایتاً ۵۰۰۰ دلار می‌توانند به همراه داشته باشند؛ اما قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران دربارهٔ مسافران ورودی این است که ” ورود ارز به کشور به هر میزان آزاد است “. البته توجه داشته باشید که برای این کار لازم است گواهی مربوطه را از بانک مستقر در مبادی ورودی دریافت کنند.

– طلا و نقره
برای مواردی همچون طلا و نقره که ارزش مادی دارند، مسافران می‌توانند با کسب اجازه از بانک مرکزی مقداری بیش از مصارف شخصی به همراه داشته باشند.

میزان ارز مجاز همراه مسافر در سال 1403

-کالاهای ممنوعه
کالاهای ممنوعه کالاهایی هستند که بر طبق قوانین گمرکی جمهوری اسلامی ایران، ترخیص آنها ممنوع و یا مشروط است؛ در حقیقت برخی کالاها با مقررات و شرع در تضاد هستند و مجوز ترخیص آنها صادر نمی‌شود. شناخته‌شده‌ترین کالاهای ممنوعه شامل مشروبات الکلی، وسایل و لوازم قمار، محصولات فرهنگی مغایر با اسلام، برخی مواد غذایی، سلاح و مهمات جنگی و… هستند.
اگر قصد ورود به ایران را دارید و شک دارید که کالای شما جزء کالاهای ممنوعه است یا خیر، به شما توصیه می‌کنیم که مقاله لیست کالاهای ممنوع برای ترخیص کالا را در همیار تجارت مطالعه نمایید.

سخن پایانی
در این مقاله به طور مفصل به قوانین و مقررات گمرکی کالای همراه مسافر پرداختیم و برای شما توضیح دادیم که در چه شرایطی صدور مجوز ترخیص کالا با مشکل مواجه خواهد شد.
به طور خلاصه ورود کالا به کشور و خروج آن، بر اساس قوانین و مقررات انجام می‌گیرد و درصورتی‌که شخصی بر خلاف ای مقررات عمل کند، ممکن است مجرم شناخته شود؛ بنابراین پیش از اقدام به سفر، حتماً از قوانین کشور مبدأ و مقصد مطلع شوید.
درصورتی‌که هرگونه سؤال یا ابهامی داشتید، می‌توانید از طریق شماره تماس‌های موجود در بخش تماس با ما، با کارشناسان همیار تجارت تماس بگیرید.

 

رفتن به بالای صفحه